Új alapanyag: Precise PLA

Precise PLA, a költséghatékony alapanyag a tervek teszteléséhez

2022.10.11.

A Markforged egyik legújabb alapanyag fejlesztése a Precise PLA, amely költséghatékony módon (az Onyx árának harmadáért) teszi lehetővé a különféle koncepciók tesztelését.

Tervezési fázisban, mire a végleges forma vagy méret kialakításra kerül, többféle prototípus nyomtatására is szükség lehet. Ebben jelent óriási előrelépést, hogy ugyan azon a nyomtatón, amin a végfelhasználásra szánt alkatrészt nyomtatnánk, egy lényegesen olcsóbb és akár különböző színű nyomatot tudunk készíteni. A méret pontosság és a felületi minőség tökéletesen megegyezik az Onyxból készült társával!

Mi is a Precise PLA alapanyag?

A Precise PLA, a Markforged által speciálisan módosított, a 3D nyomtatásban széles körben alkalmazott alapanyag a PolyLactic Acid (politejsav), röviden PLA. Az alapanyag nyolc féle színben érhető el:

  • citromsárga
  • piros
  • zöld
  • kék
  • narancssárga
  • fekete
  • fehér
  • szürke

Az alapanyag technikai dokumentációja az alábbi linken érhető el.

Mikor érdemes a Precise PLA-t választani az Onyx, illetve a Folytonos Szálerősítés helyett?

A Precise PLA használata prototípusok készítéséhez, méret és/vagy forma ellenőrzéséhez ajánlott, vagy amikor a felhasználás nem igényli a magasabb mechanikai igénybevételt, amit az Onyx és a folytonos szálerősítés nyújt. A többféle elérhető szín növeli a felhasználhatóságot továbbá hozzájárulhat a különféle design verziók könnyebb megkülönböztetéséhet.

PLA nem kompatibilis a folytonos szálerősítéssel! Egyfajta ökölszabályként kijelenthető, hogy amennyiben a terméknek erősnek, strapabírónak, esetleg hőállónak kell lennie az Onyx alapanyag használata javasolt, szükség esetén folytonos szálerősítéssel.

Várhatóan a legtöbb alkalmazás során az első, próba nyomatok Precise PLA alapanyagból készülnek, majd elkészülnek a folytonos szálerősített Onyxból készült végfelhasználásra szánt alkatrészek.

 

 

Amennyiben ki szeretné használni a színes PLA nyújtotta lehetőségeket, vagy a tervezés kezdet szakaszában többféle prototípust szeretne költséghatékonyan, mégis kiváló méret pontosággal és felülettel nyomtatni, keressen bennünket bizalommal!